Vanaf zijn prille begin was ensemble Oltremontano nauw verbonden met radiozender Klara (toen nog BRT 3). Wim Becu werd in 1993 gevraagd door producer Koen Uvin voor een radio-opname van de Beeldmotetten van Andreas Pevernage. Hij bracht musici bij elkaar en zo ontstond Oltremontano. De naam verwijst naar de toonaangevende Vlaamse componisten die in de vijftiende en zestiende eeuw het muziekleven in Europa gestalte gaven en in Italië bekend waren als 'Oltremontani': 'Zij van de andere kant van de bergen'. Oltremontano was daarna te gast op festivals in Brugge en Antwerpen en maakte internationaal naam als één van de meest vooraanstaande uitvoerders van renaissance-muziek voor blazersensemble. Het ensemble was o.a. te gast op heel wat grote Festivals voor Oude Muziek, o.a. in Sint-Petersburg, Miami, Krakau, Utrecht en Regensburg.

In de afgelopen jaren heeft Oltremontano zijn toepassingsgebied uitgebreid met muziek uit de 17e eeuw.

Oltremontano groeide uit tot een platform voor de verdere ontwikkeling van historische trombones en het repertoire dat ervoor werd gecomponeerd. Er werd o.a. door Ewald Mein een kopie van een zestiende-eeuwse trombone van Erasmus Schnitzer gebouwd in Sterling zilver in samenwerking met en voor het ensemble.

De kern van het ensemble bestaat uit eng-gemensureerde trombones (sackbuts) en cornetti. Dit komt overeen met de bezetting van de Noord-Italiaanse en Noord-Duitse muziekgroepen, 'Piffari' genoemd, die door de lokale overheden tewerkgesteld werden.
De bezetting van Oltremontano wordt aangepast naargelang het gebrachte programma. Daarnaast doet de groep heel vaak een beroep op vocalisten, wat leidde tot samenwerkingsverbanden met o.a. de Capilla Flamenca, de Camerata Trajectina, het Gesualdo Consort Amsterdam, het Egidius Kwartet, Psallentes en Capella Cracoviensis.

Oltremontano engageert zich ook actief in vernieuwende samenwerkingsverbanden.
Het ensemble produceerde heel wat unieke opnames die door de gespecialiseerde vakpers enthousiast onthaald werden.

Doorheen de jaren breidde de vaste kern van Oltremontano uit. Ze bestaat nu uit musici die niet alleen top zijn als uitvoerder maar zich ook constant bijscholen en onderzoekswerk verrichten i.v.m. de historiek van hun instrument en het opzoeken van vergeten en onuitgegeven muzikaal erfgoed.